lauantai 23. tammikuuta 2010

Pohjan leikkaus

Mikäköhän siinä on kun tehdään melkein mitä tahansa pajalla niin homma aina venähtää 5 tunnin sessioksi?

Tänään oli vuorossa pohjien leikkaus ja ajattelin että kyllä nyt 4 suksea muutamassa tunnissa saadaan leikattua. Noh 5 tuntia siinä meni kaikkiaan.

Aikaa meni leikkaukseen ja sapluunan rakenteluun. Olin jo aikaisemmin onneksi etukäteen viikolla muokannut parin ootteeseen suksen sapluunapiirrosta että se oli valmis. Ensin (kuten joku aikaisemmin kivasti vinkkasi), siirsin leveintä kohtaa ohitse running lengthistä 3cm että kaarevuudesta tulee luonnollisempi. Toinen homma oli kun viime hetkellä ennen printtausta tajuttiin että kyllähän ne kantit vievät muotista tilaa myös. Mittailin että noi meidän kantit ovat n.1.8mm leveitä (kaupan suksissa käytetään ohuempia "prokantteja", n.1.3mm taitaa olla niitten mitta. Joten kun suksen mitat ovat 128-92-116 piirrustuksen mitat ovat nyt 124-88-112.

Sapluuna teipattiin yhteen ja leikattiin rullaveitsellä sekä skalpellilla/pienoismalliveitsellä.
Sapluunan leikkaamisen jälkeen jäljennettiin se kuulakärkikynällä pohjamateriaaliin. Aluksi jälki tehtiin tussilla, mutta a) tussi hyytyi kesken ja b) sapluuna pääsi liikkumaan hieman. Meinattiin feilata isosti kun jälkeenpäin huomattiin että tuon oliivin vihreän pohjan lävitse näkyy tussinjäljet! Onneksi sopivalla uudelleensijoittelulla saatiin sitten leikattua kuitenkin pohja että jälkeä ei juurikaan jäänyt näkyviin.

Pohjan leikkaukseen suositellaan kai usein puu- tai mdf-muottia (että jyrsimellä voisi toistaa muodon identtiseksi), mutta me leikkasimme kylmästi suoraan vapaalla kädellä kaikki. Oli vaikeuksia päättää millä välineellä pohjaa leikkaisi. Mattoveitsi ei purrut kunnolla (ellei painanut raskaasti) ja sakset olivat myös aika kankeat ja hitaat. Päädyttiin sitten leikkaamaan pystysahalla pohja, ja se oli ehdottomasti nopein vaihtoehto. Ekaa leikattua pohjaa käytettiin muiden jäljentämiseen. Lopuksi pientä hiomista ja partaterällä poisteltiin reunoilta repeytymiä. Tuloksena 2 paria joista toinen on aika tarkkaan halutuissa mitoissa ja toinen on pari milliä leveämpi joka suunnasta.

Ja mitäs sanotte, kyllähän noi pohjat aika suksilta näyttää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti