"Hiljaa hyvää tulee", sanoi mummo ylämäessä.
On kulunut melkein puoli vuotta viime kirjoituksesta, ja melkein vuosi tämän blogin aloituksesta. Nyt oli siis hyvä hetki palata asiaan.
Tänään nimittäin oli juhlavat tunnelmat kun ensimmäinen suksi sai viimeinkin muotonsa. Joten saanko esitellä:
Suksi nro 1, mallinimeltään "Checkmate".
2xlasikuitu, puuydin (puuvallit), pintamuovi (jossa vielä suojakelmu kuvissa) - twintip 178cm - 128/92/116. Suksen camber on n. 7mm, ja muistaakseni alunperin tähtäsimme 10 millimetriin, joten ihan ok on myös senkin osalta.
Grafiikat tehtiin yksinkertaisesti värjäämällä epoksia, kuivettuaan värit tosin hieman haalenivat.
Ekaksi kokeiluksi yllättävän hienon näköinen suksi, ilmakuplia on tosin jäänyt lasikuidun väliin, joten suksi näyttää hieman matrixtyyliseltä läheltä katsottuna. Flexistä en osaa vielä sanoa, pitää verrata tehdassuksiin, sanoisin että ihan ok semi-löysähkö suksi tuli.
Painoa koko pakalla oli puristuksen jälkeen 2483g ja trimmattuna oikeisiin mittoihin uskomattomat (grammanviilaajat huom!):
Hieman (paljon) tosin huolestuttaa että jäikö/laitettiinko sukseen riittävästi epoksia (n.400g) kun on noin kevyt puuydinsukseksi, varsinkaan kuin ei laitettu erityistä efforttia keventämiseen. Meillä on pieniä vaarallisia vinkkejä puutteellisesta epoksin määrästä, mutta toivotaan parasta.
Muttamutta, miten tähän tilanteesen oikeastaan päästiin? Laitetaan megasummaus muutaman kuvan kera:
Muotti
Hiomme muottia vielä tasaisemmaksi, mutta totesimme että kyllä se kannattaa jollain päällystää että a) muotista tulee suorempi ja tasaisempi, b) epoksi ei tartu liimatessa muottiin, c) voimme käyttää samaa päällystysmuovia myös suksen ja puristusletkun välissä jolloin letku ei tahraannu liimaan eikä letkun kuviointi paina sukseen mitään jälkiä.
Päällystysmateriaaliksi valittiin musta hdpe muovi jonka pitäisi hylkiä melkein kaikkia liimoja. Aluksi ajateltiin Etolaa ostopaikaksi, mutta siellä pyydettiin aivan sikahintoja kyseisestä levystä. Apuun löytyi etsinnän jälkeen muovin erikoisliike Vink jolla on mm. toimipiste Keravalla. Etolan melkein sadan euron (tosin paksumpi) hdpe levy vaihtui Vinkin ohuempaa 1mm levyyn jonka sain n. 14 eurolla. Siis koko levyn! Muutenkin mielenkiintoinen paikka, uskoisin että tuolta Vinkiltä löytyy vaikka mitä muoveja jos joskus tarvitsee.
Leikattiin siis kaksi muotin pituista soiroa, toinen pohjaan ja toinen letkun ja suksen väliin. Millinen hdpe muovi on tosi ohutta ja taipuisaa joten se kiinnitettiin muottiin naulaamalla muutamasta kohdasta.
Kantit & koepuristus
Kun nyt muotti oli viimein valmis, testailimme pohjan kanttien kestoa. Hölmöinä menimme kokeilemaan käsin että mitä jos taivuttaisimme pohjaa niin pysyvätkö kantit kiinni. No ei ne tietenkään pysyneet vaan raksahtivat irti kärjistä. Noh, uudelleenliimaukseen irronneet kohdat ja kärkiin aivan hemmetisti sitä pikaliimaa. Oikeastaan jokaiseen hampaaseen ja enemmänkin laitettiin. Kokeiltiin uusi koepuristus niin että ladottiin ydin+kärkimuovit ja pohja puristimeen ja puristettiin ilman epokseja. Koneellisesti puristettaessa paine on luultavasti paljon tasaisempi (kuin käsin) joten nyt pohja näytti kestävän ok. Koepuristuksessa huomattiin myös se asia että kärkimuovit helposti meinaavat irrota ytimestä. Tämä asia päätettiin ratkaista niin että kärkimuovit teipattiin ytimeen oikeassa puristusvaiheessa. Teipit laitettiin siis reunoille jotka jokatapauksessa leikataan pois trimmausvaiheessa.
Koepuristuksen yhteydessä merkitsimme mihin kohtaan pohja pitää sijoittaa muotissa. Merkitsemiskohtana käytettiin muotin keskikohtaa. (Laitoimme pohjaan&muottiin merkin kynällä niin että 91cm pohjankärjestä pitää matchata muotin merkin kanssa. Tämä siis itselleni muistutukseksi).
Valmisteluja
Ennen aktuaalia puristusta tehtiin vielä muutamia hommia.
Teipattiin pohja kokonaan clas ohlsonin läpinäkyvällä paketointiteipillä. Tähän teippiin tehtiin kirurgin veitsellä kantin ja pohjan reunaan pieni viilto koko matkalle että epoksi pääsee puristusvaiheessa valumaan pois ja pohjaan ei jäisi epoksia kiinni. Pohjaan myös laitettiin kaksipuolinen teippi että se ei pääsisi liikkumaan puristusvaiheessa (hdpe muovi on aika liukasta).
Lisäksi leikkasimme päällysmuovin ja lasikuidun oikeaan mittaan. Lasikuidun leikkauksessa rullaveitsi oli aivan voittaja, sillä tuli siistiä jälkeä ja lasikuitu ei päässyt pahasti levähtämään.
Laminointi
Noh, siitä sitten vaan pääpäivään, aikamoinen jännitys oli ilmassa. Oikeastaan ei hirveästi suunniteltu sitä vaan alettiin sokkona tekemään. (Heh, tähänhän voisi vetää vaikka mitä vertauskuvia tilanteesta mutta enpä taida ;) ). Jokatapauksessa tästä syystä myös ei tullut hirveästi otettua prosessista kuvia kun keskityttiin itse asiaan ja toisaalta työskentelyaikaa oli vain tunti ennenkuin epoksi alkoi kovettua. Täytyy ottaa videota tai kuvia sitten tulevilla kerroilla.
Mitattiin epoksit grammavaa'alla että pohjaan ja alimpaan lasikuituun tuli n.140g väritöntä epoksia. Yhteensä siis tehtiin muistaakseni pikkasen alle 3x140g. Meillä on yhdelle suksiparille varattuna 1kg epoksia. Yläosissa tehtiin eri kuppeihin sekoitukset punaista+mustaa epoksia. Epoksit tehtiin muovikuppeihin. Levittiminä meillä oli clas ohlsonilta hankittuja muovilastoja (setti erilevyisiä) + yksi kumilasta kokeiluna. Kummatkin oli ihan ok levittämiseen. Epoksit sekoitettiin jollain puutikuilla. Epoksin kuplanpoistajaa lisättiin muutamia tippoja per setti, mutta en tiedä olisiko sitä pitänyt laittaa enemmänkin tai onko siitä mitään hyötyä. Pyrittiin laittamaan tasaisesti epoksia koko alueelle ja niin että lasikuitu olisi märkä joka kohdasta.
Laminoinnin jälkeen nostimme letkun paikoilleen (oli täytetty se jo etukäteen ennen laminointia). Letkun päät kiristettiin raudoilla + kumpaankin päähän laitettiin kierrepuristin lisäksi että vesi ei pääse valumaan mistään välistä.
Puristimet kiristettiin letkun ympärille niin tiukalle että letku oli päistä aivan kivikova. Kiristettäessä oli suhteellisen mahdotonta nähdä että oliko mikään liikkunut pois paikoiltaan, piti vain luottaa siihen että homma on ok.
Puristimien kiristäminen oli suht hidasta, ja koko operaatioon (laminointi+puristus) meni aikaa juuri epoksin maksimiaika 1h, eli ihmettelyyn ei jäänyt hirveästi ylimääräistä.
Annoimme koko homman olla puristuksessa n.24h.
Tulos
Jännitys oli seuraavana päivänä suorastaan käsinkosketeltavaa kun tulimme purkamaan pakan.
Olin psyykannut itseni pettymysten välttämiseksi että ei se onnistu, ei se onnistu..
Joten kyllä se tuntui hienolle kun alta paljastui tämä:
Ja pohja näytti tältä:
Ihan kuitenkaan nappiin koko suoritus ei mennyt, epoksia oli valunut ihan nosen kärjestä pois joten noin pari milliä kärjestä on nyt ilman mitään liimaa. (Ajattelin että myöhemmin laitan jotkut getto-niitit kärkeen että se ei lähde leviämään.)
Lisäksi epäilys on että laitoimmeko riittävästi liimaa kaikkialla kun suuri osa siitä oli valunut nosen ja tailin kohtaan mistä nousu lähtee. Toivotaan että suksi edes pysyisi jotenkuten kasassa.
Trimmaus
Poistimme teipit pohjasta ja totesimme että
a) ne oli yllättävän vaikea saada irti
b) ne olivat suojanneet epoksilta
c) niistä toisaalta oli jäänyt liimajälkiä pohjaan.
Noh, pohjan siistimistä täytyy miettiä myöhemmin lisää.
Ylimääräisten materiaalien poisto eli suksen leikkaaminen muotoonsa tehtiin puristamalla suksi pöytään pohja ylöspäin ja leikaten pistosahalla vapaalla kädellä mahdollisimman lähellä kanttia. Kärjet olivat vaikeat kun pistosahaa joutui taivuttamaan.
Muotoonleikkauksen jälkeen suksi oli vielä kuitenkin reunoilta aika karun näköinen. Hioimme loput ylijäämät koneella. Saimme kipinöiden kera myös samalla kanttien reunat puhdistettua epoksista ja kiillotettua nätin näköisiksi.
Eli siinä summa summarum mitä ollaan tähän mennessä tehty. Nyt jatketaan muiden suksien kanssa ja tämän suksen loppuviimeistelyyn (pohjan pudistus, kanttien terotus, siteet, sivuvallien kulma, mahdollinen puukäsittely jne) palataan sitten aivan lopuksi.
Heh, enää kolme suksea jäljellä!
sunnuntai 26. syyskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ensinnäkin kiitoksia kovasti blogista, kiva että joku jaksaa dokumentoida ja jakaa tietoaan omasta projektistaan! Tämä varmasti auttaa ja antaa vinkkejä muille suksien rakentamisesta kiinnostuneille. Itselläkin on ollut mielessä aloittaa oma projekti jo muutaman vuoden, mutta ei ole oikein tiloja tarjolla...
VastaaPoistaHyvä idea käyttää letkussa vettä ilman sijaan ja luoda paine mekaanisesti. Skibuildersin sivuilla ei tuollaista puristin ideaa oltu ainakaan esitelty. Keksittekö tuon veden käytön itse vai saitteko jostain vinkkiä ratkaisuun?
Koskas loput 3 suksea valmistuu?
Jees, eipä kestä. Ihan hauskaahan tätä on ollut kirjoitella. Tosiaan tuo puristinratkaisu jossa on vettä tasaamassa painetta on skibuildersien keskusteluforumin kautta löydetty ratkaisu. Joku itävaltalainen kaveri oli käyttänyt tuota onnistuneesti. (En nyt muista linkkiä keskusteluun). Paras manuaalinen ratkaisu minkä löysimme.
VastaaPoistaAikataulusta:
Toiveissa olisi että saataisiin sukset tänä keväänä valmiiksi. Olen maaliskuussa lähdössä reissuun, villeissä unelmissa on sinne roudata nuo lankut mukaan. Jotain juttuja ollaan tehty projektiin liittyen kyllä, lupaan kirjoitella niistä kyllä kunhan saadaan kokonaisuuksia valmiiksi.