lauantai 17. lokakuuta 2009

1..2..3..Go!

Kun mitat ja sapluunat oli saatu hirveällä säätämisellä printattua paperille, pääsimme viimeinkin käytännön hommiin.

Työpajaksi löysimme täältä viikistä (missä itse asun) asukastalon puuverstaan. Puuverstas on yhteinen kaikille alueen asukkaille ja asuntojen vastikkeisiin on sisällytetty kustannus niiden ylläpidosta. Ihan hieno ajatus, moni kerrostalossa asuva varmasti haluaisi tehdä joskus jotain projekteja mutta usein homma hyytyy tilojen ja työkalujen puutteeseen. Puuverstaassa on lisäksi pieni kuukausimaksu käyttäjille ja että pääsin käyttämään verstasta jouduin suorittamaan yhden illan puutyökurssin, mikä oikeistaan oli loistava homma. Paikalle oli tuotu oikea puuseppä joka opasti ja neuvoi laitteiden käytössä. Laskeskelin juuri että viime kerrasta kun olen käyttänyt esim. sirkkeliä on kulunut noin 15 vuotta. Kurssin lopputuloksena saatiin jopa jotain aikaiseksi eli kuvassa oleva puinen tarjoiluastia.

Noniin, takaisin projektin pariin. Olemme siis tekemässä suksia laminointitekniilla, eli suksen eri rakennekerrokset pinotaan päällekäin ja puristetaan yhteen (liimana toimii epoksi).

Tätä puristusta varten tarvitaan alkuun siis muotti mitä puristetaan. Muotin valmistuksessa on monta tapaa, mutta päädyimme yksinkertaisimpaan malliin joka ei ole säädettävä vaan jokaista suksimallia varten täytyy tehdä uusi versio. Eli teemme mdf-levyistä muotin mukaisia palasia ja liimaamme ne yhteen että saadaan suksen levyinen muotti. Muottimateriaaliksi valitsimme 19mm paksuista mdf-levyä jota on a) helppo muokata, b) se oli halvinta murenematonta materiaalia mitä löysimme. Se tuli todellisena yllätyksenä että kaikki puumateriaali maksaa uskomattoman paljon. Peruslankkukin 2x6 tms maksoi melkein 5e/metri.

Muottimateriaalin hankinta oli muutenkin aikamoinen episodi, puumyymälät ovat työssäkäyvän kannalta aivan mahdottomaan aikaan auki, aina klo 7-16 ja vain viikolla. Lukuisien seiskalta aamulla tappotutustumiskäyntien jälkeen päätimme ottaa mdf:n starkista koska puukeskuksesta olisi pitänyt ottaa koko levy.

Starkissa 19mm mdf maksoi 13,2e/m2 ja he tekivät mittojen mukaan sahauksen ilmaiseksi. Piheinä miehinä meillä suunnitelmana oli tehdä siis noin 17cm leveä muotti joka juuri hikiseen riittää leveytenä. Eli otimme levyä 9 kappaletta ja yhden ohuemman 6mm (5.2e/m2) paksuisen mdf:n sapluunaksi sahausta varten. Yhteensä mdf:lle tuli hintaa 35euroa ja saimme sovittua että haemme valmiit palat päämyymälästä joka on neljän jälkeen auki.

Pajalla teippasimme printatut a4-paperit yhteen ja puusapluunaan kiinni. Kiinnityksen jälkeen leikkasimme papereista turhat osat pois että pääsimme jäljentämään puuhun muotin muodon.

Muotin pituus on 190cm, eli n. 6 senttiä jää kumpaankin päätyyn tilaa (178cm sukset) että muotti kestää puristuksen. Muotin korkeudeksi valitsimme että se on ohuimmillaan 6cm ja korkeimmillaan 8cm eli camberiksi tulee 2cm. (Eli laitoimme 10mm lisää suksen haluttuun kaari-camberiin koska suksi kuulemma tyypillisesti menettää kaarevuuttaan tuon verran laminoinnin jälkeen. Toivottavasti tämä pitää paikkansa.)

Seuraavaksi (pienen harjoittelusession jälkeen) sahasimme pistosahalla muotin mittoihin ja hiomme terävät kohtat pois. Muotin puusapluuna oli siis nyt valmis.

1 kommentti: