sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Ytimen profiilista

Muita tekemisen vaiheita odotellessa olen ruvennut miettimään jo suksen ydintä ja voisin vähän tarinoida mietintöjäni tästä asiasta.

Suksen ytimiä on monenlaisia joista perinteinen vaihtoehto on puuydin laminoituna. Nykyään monet valmistajat toisaalta tekevät mm.keinotekoisia vaahtoydin suksia koska ne ovat halvempia valmistaa ja ne usein ovat myös kevyempiä. Aito puuydin suksi taas saatetaan tuntea rauhallisemmasta ja vakaammasta olemuksesta sekä paremmasta kestävyydestä. Vaahtoydin saattaa menettää kimmoisuutensa ajan myötä.

Vaahtoydin suksen valmistaminen itse on aika mahdoton projekti, joten me tähtäämme puuydin sukseen. Pelkkä lankku ei suoraan ytimeksi riitä, vaan puuydinhän siis pitää profiloida eli ohentaa niin että kärki ja tail ovat ohuimmat ja keskemmältä puu on paksumpaa. Profilointi vaikuttaa erittäin paljon suksen taipuisuuteen, laskuominaisuuksiin sekä siteiden sijoittamiseen joten se olisi hyvä saada kerralla edes vähän oikein. Vastaavasti profiilia pitää vaihtaa puumateriaalin ja suksen leveyden mukaan. Ja että soppa olisi valmis, myös tietenkin omat mieltymykset suksen jäykkyydessä vaikuttavat asiaan.

Ytimessä puumateriaaleja voi olla useita erilaisia sekaisin, meillä on nyt vain yhtä materiaalia tulossa ytimeen. Me nimittäin vähän oikaisimme "leikkaa ja liimaa" vaiheen ja tilasimme valmista profiloimatonta puuydintä. Ainoa saatavilla oleva materiaali oli Poplar-ydintä (ilmeisesti poppelia?). Joten sen ominaisuudet pitää huomioida. Ikävä kyllä poppelista on olemassa useampaa versiota ja mitään selkeää vertailukokemusta ei ole muista puulajeista. Skibuildersin sivuilta löytyy kuitenkin hyvä lista eri puumateriaaleista ja niiden mitatuista tieteellisistä ominaisuuksista. Tämän perusteella tiedämme että poppeli ei ole kaikista vahvinta tai jäykintä materiaalia. Toisaalta poppeli on kevyttä. Tämä siis mielestäni tarkoittaa että profiilin voi luultavasti jättää suht paksuksi.

Myöskään siteiden asentamisesta ja sijoittamisesta ei ole mitään hajua, joten vähän arvailuksi ja selvittelyksi menee senkin osalta. Kävin mittailemassa kellarissa suksiani sekä tgr:n ski weight threadin perusteella että tilatun puun ominaisuuksien perusteella päädyin seuraavaan hienoon pläniin:


Kuvassa tuo sweet spot on se kohta minkä ilmeisesti valmistajat merkitsevät siteiden asennusta varten. Se on heidän näkemyksensä siteen optimaalisesta sijoituskohdasta. Tuohon kohtaan sitten mitoitetaan monon avulla siteiden sijainti. (Aika hassua että olen laskenut aika monta vuotta ja en tästä alueesta hirveästi tiedä mitään, toivottavasti tämä menee näin). Muistelen lukeneeni jostain että merkintöjä voisi olla useita tai asennusta voidaan kalibroida sen mukaan haluatko vapaalasku(side enemmän takana) tai rinnepainotteisen asennuksen. Jokatapauksessa yleissuksia vapaalaskupainotuksella tässä ollaan hakemassa. Mononpituuteni on 31,5 senttiä ulkomitoiltaan joten n. 30cm tasainen alue toivottavasti riittää että siteet eivät kiinnitettäessä taivu liikaa ja toisaalta ettei ytimestä tule liian jäykkää. Suksen paksuus siis tulee olemaan 2mm-12mm-2mm, eli hieman jäykkä, mutta ei kuitenkaan liian :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti