lauantai 17. lokakuuta 2009

Mitoista

Pitkähkön jahkaamisen ja runsaan nettiopiskelun jälkeen ollaan viimeinkin päästy asiaan - ainakin suunnittelun osalta.

Ensimmäinen vaihe on siis suksen mittojen päättäminen joka taas määrää laminointimuotin mitat.

En nyt mene täysin detaileihin mitä kaikkea suksessa pitää olla ja minkälainen sen pitäisi olla - se on tässä tullut jo tajuttua että vaihtoehtoja on loputtomasti ja jokainen asia vaikuttaa aina toiseen.

Pyrimme siis tekemään kaksi paria suksia samoilla mitoilla. Itse olen hiihdellyt Atomicin snoop daddyillä (pari vuotta vanha malli) ja olen niihin hyvinkin mieltynyt. Joten päätimme että teemme vähän vielä sitä mallia leveämmät sukset ja laitamme niihin twin tipit.

Tiukkojen mittasessioiden ja tgr:n loistavan ski weight threadin (http://www.tetongravity.com/forums/showthread.php?t=76416) lukemisen jälkeen päädyimme seuraaviin mittoihin.

Mitat: 128/92/116 (nose/keskeltä/tail)
Pituus: 178cm
Camber=10mm (Ominaisuus joka vaikuttaa suksen "ponnahdukseen" käännöksessä. Puhutaan usein termillä "ski pop". Mittana tarkoittaa pohjan kaaren korkeutta, eli kuinka paljon suksen keskikohta on levossa ilmassa kun pohja koskettaa maata kärjessä ja tailissa. 10mm on hyvin perinteinen mitta, nykyään on myös ns. reverse-camber suksia jolloin keskikohta on maassa kiinni ja kärki ja tail alkavat nousta ilmaan pitkältä matkalta.)

Päädyimme epäsymmetriseen nose-tail suhteeseen, että suksi ei näyttäisi niin hölmölle. (Harvemmin sitä kuitenkin tulee laskettua switchinä.)
nose: pituus 17cm (korkeus 6cm)
tail: pituus 13cm (korkeus n.4cm, tailin profiili on suunniteltu vähän jyrkemmäksi kuin nose, että se uppoaa enemmän syvässä lumessa. Tämä on kyllä optimistin ajattelua, mutta jos vaikka kävisi niin hyvä tuuri että sukset onnistuisivat ja niillä vielä pääsisi joskus laskemaan putskua. Ei sitä koskaan tiedä.. :) )
Running length: 148cm (Pituus minkä verran suksi koskettaa lunta laskettaessa)
Turn radius: 18m (laskettuna noin)

Mittojen päättämisen jälkeen tein niiden mukaisen sapluunan TurboCad:n ilmaisversiolla (piti sellaistakin opetella). Harmi että en saanut tähän blogiin niitä näkyviin, kun ovat niin isoja.
Seuraava vaihe onkin sitten muotin rakennus..

2 kommenttia:

  1. Olettehan muuten tietoisia siitä että pohjia leikattaessa kääntösäde-osuus jatkuu pari senttiä nosessa ja tailissa? Eli mikäli RL on 148cm, nokan leveimmän kohdan ja kannan leveimmän kohdan etäisyys tulee olla n152-156cm luokkaa. Tästä on tosi harvoin mainittu nettiohjeissa, mutta tämän vinkin paikkansapitävyys on helppo todeta vaikkapa mittailemalla muutama pari tehdastekoisia suksia.

    VastaaPoista
  2. Moro, tämä olikin aivan loistava pointti! En ollut tajunnut tätä, ja ihmettelinkin että miten se nose näyttää piirustuksessa niin vammaisen pitkältä. Täytyy muokata piirustuksia vähän..

    VastaaPoista