maanantai 19. lokakuuta 2009

Muotin leikkaaminen

Oolraittis, nyt kun puusapluuna oli saatu valmiiksi, rupesimme työstämään paksumpia paloja.

Ideana muotin työstössä oli se että käytämme käsijyrsintä jonka avulla kuulemma voi kopioida muotin millintarkasti toiseen palaseen. Ja kuinkas sattuikaan, sain duunin jampoilta (johon Kimmo myös kuuluu) kolmekymppislahjaksi Clas Ohlsonin jyrsimen, hienot suojalasit ja hengityssuojaimet. Nyt ei ainakaan voi enää perääntyä tästä projektista tai siitä saa kuulla pitempäänkin kuittailua. Eli loppuun asti mennään.

Jyrsimen mukana ei tullut terää ja ruvettiin ihmettelemään että miten sen muotin voi kopioida sahattavaan puuhun. Nettiopiskelua oli siis taas tiedossa (mm."How to use a router" tms video missä kännisen näköinen äijä opasti käyttämään jyrsintä). Päädyimme siihen että tarvitsemme terän jonka yläpuolella pitäisi olla kuulalaakeri joka rullaa sapluunassa ja itse terä leikkaa allaolevaa puuta. Kahlattiin kaikki mahdolliset kaupat lävitse ja terää ei löytynyt mistään. Lopulta soitto Malmin terään paljasti että sieltä saisi. Ainoa ongelma että terän hinta olisi ollut naurettava 50 euroa! Meidän tarpeeseen siis aivan liikaa. Päädyimme lopulta tilaamaan Hollannista terän, joka oli kallis, mutta ei sentään niin paljoa. (jvl-europe, 25,50 josta 8e postikuluja).

Viikon venailun jälkeen terä saapui ja lähdettiin pajalle hoitamaan hommaa eteenpäin.
Alkuun jouduttiin hieman harjoittelemaan jämäpaloilla että miten jyrsintä ylipäätänsä käytetään.
Yllättävän äkäinen peli, kierroksia taitaa tuossa halpispelissä olla minimissäänkin jo n. 12000/min.

Terä tuntui seuraavan loistavasti sapluunan reunaa niinkuin olimme suunnitelleetkin joten päätimme aloittaa ajamaan oikeita paloja. Ensimmäinen pala tuli ajettua todella varovaisesti ja siitä tuli erittäin hyvän näköinen ja täysin identtinen muotin kanssa. Seuraavan palan kohdalla oli Kimmon vuoro. Terä ehti edetä alusta muutamia senttejä ja silloin katastrofi iski. Terä haukkasi pahasti muottia ja sen alla olevaa puuta. Kimmo kiroili minkä ehti ja itse ihmettelin että mitä oli käynyt. Luulin itsekkäästi Kimmon sohlanneen jotain ja päätin suoraan itse kokeilla seuraavaksi ajattelematta pitemmälle seurauksia. Ajoin toisesta suuntaa muottia pidemmän matkan ja kaikki oli mielestäni ok, kunnes Kimmo koputti olkapäähän ja pudisteli päätään. Terä oli toistanut muodon, mutta leikannut syvemmältä kuin sapluuna. Vitutus oli aika mahtava tässä vaiheessa hyvin alkaneelle projektille. Muotti oli ok, mutta kyseinen palanen oli totaalisesti pilalla. Ei voi muuta kuin syyttää itseään tästä asiasta :). Silloin tajusimme mistä ongelma johtui. Laakerin yläpuolella oleva kiristin (joka pitää laakerin paikoillaan) oli löystynyt ja päästänyt laakerin nousemaan. Siksi koko hässäkkä. Emme olleet tajunneet tarkistaa sitä kun meillä ei ollut sopivaa avainta sen kiristämiseen.

Pienen rauhoittelun jälkeen tulimme siihen tulokseen että olihan onneksi niitä paloja vielä jäljellä 8, joten laskimme että vielä ei tarvitsisi ostaa mitään lisää, saamme vain luvan pärjätä 15,2cm kapealla muotilla. Tietysti olettaen että nyt ainakaan yhtään lisämokaa ei enää saa tehdä.

Takaisin siis kaupoille, kävin ostamassa hienomekaanikon Torx avain-setin (3,5e!) Biltemasta jolla onnistui kiristää lukko. Bilteman taattua laatua, avain vääntyi operaatiossa aika pahasti.

Ja sitten takaisin ajohommiin pajalle. Nyt homma meni ok (vaikkakin työläästi), ajoimme paloja vuorotellen ja kolmen tunnin urakoinnin jälkeen kaikki palat oli leikattu!



Tässä leikkaustavassa on tosiaan se hyvä homma että saimme ylä ja alamuotin samalla kertaa. Ja ne sopivat toisiinsa loistavasti! Päivän lopuksi vielä liimasimme palat yhteen ja laitoimme koko pakan puristimilla avustettuna kuivumaan vuorokaudeksi.

6 kommenttia:

  1. dodih, muotti näyttää ihan pätevältä

    - N

    VastaaPoista
  2. Jees, muotti on kyllä toivottavasti ok, vähän siinä on vielä palojen välillä epätasaisuuksia, eli hiotaan sitä ja ehkä joudutaan päällystämään jollain ohuella muovilla tms.

    VastaaPoista
  3. Hyvin näyttää homma etenevän. Selkeästi olette tehneet hyvää selvitystyötä ennen projektiin ryhtymistä, koska termit + työvaiheet tuntuu olevan hallussa. Minkälainen aikataulu teillä on projektissa? Milloin arvelette suksien olevan ekaa kertaa rinteessä? Hauska seurata myös kulupuolen kehitystä, kaikkea pientä nippeliä työ taitaa vaatia. Samalla kertyy itselleen hyvä työkalusetti.

    VastaaPoista
  4. Tosiaan, tämä projektin etukäteisselvityksiin on jo kulunut aika monta tuntia. Tullut paljon luettua,(mm. tieteellisempi "The Effects of Core Material and Thickness on the Performance and Behaviour of Skis"). Aikataulusta, uskaltaako sitä sanoa.. Kimmo on lähdössä Itävaltaan itsenäisyyspäiväksi joten siihen jos ehditään yhdellä suksiparilla niin se olisi loistavaa (mutta pientä epäilystä on).

    VastaaPoista
  5. Jyrsinterä, jonka alapuolella on laakeri, olisi käynyt myös. Malline tällöin pohjalla ja työstettävä kappale päällä. Tietty makuasia kumpaa käyttää, mutta alapuolisen laakeroinnin terät aika yleisiä, erillisterän hinnalla voi saada harrastelijan teräsarjan josta em terä löytynee.

    " Tässä leikkaustavassa on tosiaan se hyvä homma että saimme ylä ja alamuotin samalla kertaa."

    Tämä pätee tasapaksuille kappaleille.
    Mutta jos puristaa suoraan tälläisellä muotilla suksia joiden kärjet kapenevat (niinkuin yleensä on) kärkiin ei tule puristuspainetta. Kärjen ja kannan oheneminen tulee jollain tapaa huomioida yläpuolisessa muotin osassa.

    VastaaPoista
  6. Morjens, hyviä kommentteja. Mietittiinkin terän alapuolella olevia laakereita mutta ajateltiin että olisi vaikeampaa seurata muotin muotoa kun se sapluuna ei olisi näkyvissä kun työstettävä pala peittäisi sen. Osaava kaveri varmasti saa sillä myös homman toimimaan, tää on niin tätä kun ei ole hirveästi kokemusta :).

    Muotti ei ole vielä valmis, meillä on nyt tarkoituksena hoitaa paineen tasaus muotin eri osiin veden avulla, mutta siitä sitten seuraavassa kirjoituksessa kun saadaan riittävästi aikaiseksi.

    VastaaPoista